Er is in 1979 een onderzoek gedaan naar 20 mannen in de leeftijd tussen de 75 en 80 jaar. Zij waren het prototype van oude mannen. Hun hele leven was er op ingericht.
Het belangrijkste wat in het onderzoek centraal stond was of het denken de ouderdom kon beinvloeden.
De mannen werden terug in de tijd geplaatst. Ondergebracht in een hotel werden ze ondergedompeld in een wereld met televisie, muziek, nieuws en films van 20 jaar geleden.
Maar het ontbrak hen ook aan zorg. Ze moesten zelf hun koffers naar hun kamer brengen, al deden ze er de hele dag over, dat maakte niet uit. Dit was niet leuk voor hen maar de onderzoekers besloten hen hier toch mee te confronteren om antwoord te krijgen op de vraag of zij nu echt onbekwaam waren, of waren ze eigenzinnig? Hadden ze hun leven ingericht op hulp, of konden ze het echt niet?
De eerste dag (-en) waren moeilijk, daarna werden ze in hun geest jonger. Maar... kon het lichaam nu aan wat de geest van hen verwachtte?
Op het eind van de week stonden ze rechter, bewogen ze soepeler, hun bloeddruk zakte en ze hoorden en zagen beter! Alleen omdat ze leefden alsof ze jonger waren.
Onze manier van denken heeft kennelijk een enorme invloed op ons lichaam en de manier waarop we met ons lichaam omgaan bepaalt ons denken. De wijze waarop we oud worden is helemaal niet zo strikt bepaald als we denken.
Er is geen eenduidig antwoord op de vraag hoe we oud worden, maar zeker bepalend is hoe we er over denken.
De mannen werden uitgedaagd en kwamen daardoor op andere gedachten. Yoga daagt mensen uit. Het doorbreekt ingeslopen afhankelijkheids patronen.
Misschien is het interessante van dit onderzoek dat het herstel van houding en vrije beweging, wat Yoga nastreeft, geholpen kan worden door jonger te gaan denken.
Het is zeker in hoge mate bepalend voor de manier waarop we ouder worden.
Dit geldt overigens niet alleen voor mensen uit bovengenoemde leeftijdsgroep. Soms hoor ik jonge mensen over hun lichaam praten en denk bij mijzelf, wat ben jij oud.
dinsdag 5 oktober 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Dat is interessant! Ik denk dat ook uit de grote hoeveelheid literatuur over het placebo-effect blijkt dat onze eigen perceptie en verwachtingen van het lichaam van grote invloed zijn op het functioneren van het lichaam. Voor zover ik weet is er onderzoek aan de gang om ook te preciezeren hoe dat op biologisch niveau werkt. Welk onderzoek was het precies?
BeantwoordenVerwijderenAls je 'Emotional Intelligence' van Goleman leest (http://www.bol.com/nl/p/engelse-boeken/emotional-intelligence/1001004001092122/index.html), staat daar ook een mooi experiment in beschreven waar proef personen woordenlijsten moeten lezen. De groepen die lijst krijgen met woorden die refereren aan ouder worden lopen gemiddeld langzamer de gang uit daarna! (Ze wisten niet dat het experiment daar over ging natuurlijk.) Het lijkt te raken aan het onderzoek dat jij noemt, maar dan andersom van jonge mensen die zich 'oud' gaan gedragen.